Kreikan vaalit – katsaus puoluekannatusmittauksiin

Tänä sunnuntaina 25. tammikuuta 2015 Kreikassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit parlamentin epäonnistuttua joulukuussa valitsemaan uutta presidenttiä kolmen äänestyksen jälkeen. Hallituksen muodostamisen lisäksi uuden parlamentin tulee myös jatkaa presidentin valintaa. Kolmessa joulukuun äänestyksessä vaadittiin ensin 200 ja kolmannessa 180 ääntä 300:sta. Ennenaikaisten vaalien jälkeen vaaditaan ensin 180, sitten 151 ääntä valintaan ja lopulta kuudennessa ja viimeisessä äänestyksessä presidentiksi tulee valituksi henkilö, joka saa eniten ääniä. Näin ollen, jos Syriza voittaa vaalit, pystyy se lopulta valitsemaan viimeisessä äänestyksessä oman ehdokkaansa presidentiksi. Presidentinvaalit ovat kuitenkin toissijainen asia seuraavan hallituksen muodostamiseen verrattuna. Myös siinä tapauksessa ettei seuraavaa hallitusta saada muodostettua, parlamentin pitäisi perustuslain mukaan valita presidentti ennen toisia ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Kreikassa on julkaistu runsaasti mielipidetiedusteluja viime viikkoina. Syriza on johtanut kaikissa näissä – vaikkakin paikoittain vain muutaman prosenttiyksikön erolla Uuteen Demokratiaan (ND). Syrizan ja ND:n ollessa (yli) 30 % tienoilla, kaikki muut puolueet ovat alle 10 %. Erityisesti Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) puolue sekä entisen pääministeri Papandreoun uusi puolue (To Kinima) ovat vaarassa jäädä alle 3 % äänikynnyksen. Nykyinen parlamenttipuolue DIMAR jäänee varmasti parlamentin ulkopuolelle kun taas uusi Joki-puolue (To Potami) näyttää nousevan parlamenttiin. Joitain paikkamääriä ennustavia mittauksia on myös julkaistu. Niiden perusteella Syriza näyttää jäävän niukasti vajaaksi ehdottomasta enemmistöstä ja tarvitsevansa hallituskumppaneita tai tukea vähemmistöhallitukselle välttääkseen toiset ennenaikaiset vaalit. Poliittisten realiteettien sekä erityisesti suurimman puolueen saaman 50 extraparlamenttipaikan vuoksi hallitusta ei Kreikassa käytännössä pystytä muodostamaan ilman vaalien voittajaa.

Viimeisen kahden viikon aikana tehtyjen yhteensä 38 eri mielipidetiedustelun (lähdetaulukosta voi puuttua joitain kyselyitä, täältä löytyy kootusti myös) puolueiden kannatuksen vaihteluvälit ovat seuraavat. Vertailukelpoisuuden suhteessa toisiin kannatuskyselyihin sekä vaalien varsinaisiin tuloksiin vuoksi kaikenlaiset ”en tiedä/en aio äänestää” sarakkeet on poistettu (käytännössä siis epävarmojen äänestäjien oletetaan jättävän äänestämättä tai äänestävän eri puolueita samassa suhteessa kuin varmat äänestäjät, mikä ei välttämättä pidä paikkaansa mutta voidaan katsoa sisältyvän kyselyiden yleiseen muutamien prosenttiyksiköiden virhemarginaaleihin).

Syriza: 33,0–38,0 %

Uusi Demokratia (ND): 27,5–33,1 %

Joki-puolue (To Potami): 5,3–9,0 %

Kultainen aamunkoitto: 5,0–6,6 %

Kommunistinen puolue (KKE): 4,4–6,5 %

Panhelleeninen sosialistinen liike (PASOK): 3,5–6,5 %

Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL): 1,8–4,2 %

Demokraattinen sosialistien liike (To Kinima): 1,5–3,3 %

Demokraattinen vasemmisto (DIMAR): 0,4-1,5 %

Edellisten vaalien tulokset sekä ennen parlamentin hajottamista paikkaansa pitänyt puolueiden valtasuhteet parlamenttipaikkojen muodossa (loikkauksia tapahtunut vaalikauden aikana melko paljon; myös parlamentin hajottamisen jälkeen useita vaihtanut puoluetta mistä tietoa tästä samasta linkistä) olivat seuraavat:

Uusi Demokratia (ND): 29,7 % ja 127 paikkaa

Syriza: 26,9 % ja 71 paikkaa

Panhelleeninen sosialistinen liike (PASOK): 12,3 % ja 28 paikkaa

Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL): 7,5 % ja 12 paikkaa

Kultainen aamunkoitto: 6,9 % ja 16 paikkaa

Demokraattinen vasemmisto (DIMAR): 6,3 % ja 9 paikkaa

Kommunistinen puolue (KKE): 4,5 % ja 12 paikkaa

Lisäksi itsenäiset demokraattiset kansanedustajat parlamenttiryhmä 17 paikkaa, Potami-puolueeseen loikanneita 3 sekä riippumattomia edustajia 5 kappaletta.

Viimeisen viiden kannatuskyselyn (tehty tällä viikolla) keskiarvo on seuraava:

Syriza: 35,6 %

Uusi Demokratia (ND): 30,4 %

Joki-puolue (To Potami): 6,8 %

Kultainen aamunkoitto: 5,8 %

Kommunistinen puolue (KKE): 5,3 %

Panhelleeninen sosialistinen liike (PASOK): 5,2 %

Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL): 3,5 %

Demokraattinen sosialistien liike (To Kinima): 2,5 %

Demokraattinen vasemmisto (DIMAR): 0,8 %

Näillä luvuilla parlamentin ulkopuolelle jääviä puolueita olisi äänestänyt 7,3 % kaikista äänestäjistä mikä tarkoittaisi sitä että Syriza jäisi vajaan kahden prosenttiyksikön ja noin viiden parlamenttipaikan päähän ehdottomasta enemmistöstä. Näin ollen saadakseen ehdottoman enemmistön Syriza tarvitsisi yli 37 % kannatuksen tai ANEL:n jäädessä alle 3 % äänikynnyksen, yli 36 % kannatuksen. Jos Kinimakin nousisi parlamenttiin, tarvitsisi Syriza peräti 38–39 % kannatusta ehdottoman enemmistön saavuttamiseksi. Nykyisillä luvuilla on siis epätodennäköistä – joskaan ei mahdotonta – että Syriza saisi ehdottoman enemmistön parlamenttiin ja voisi muodostaa hallituksen yksin.

Syrizan mahdolliset hallituskumppanit ovat harvassa mutta periaatteessa Potamin ja Pasokin sekä ANEL:n ja Kiniman (jos ylittävät äänikynnyksen) joukosta ne hyvin todennäköisesti löytyvät  – tai jos eivät löydy, niin edessä on toiset ennenaikaiset vaalit.

Vaalien tulosseuranta löytyy aikanaan tästä linkistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s