Läpimurto Kataloniassa – ennenaikaiset vaalit lähellä

Katalonian tasavaltalainen vasemmisto ERC hyväksyi aluepresidentti Artur Masin kompromissiehdotuksen ennenaikaisista alueparlamenttivaaleista, johon itsenäistymistä kannattavat puolueet lähtevät erillisillä listoilla – kuitenkin niin että kansalaisjärjestöt (ANC, Omnium Cultural ja AMI), jotka kannattivat alunperin Masin yhteisen listan suunnitelmaa, osallistuvat (ainakin suurimmilta osin) ainoastaan Artur Masin CDC-puolueen listaan.

Artur Mas tosin kritisoi ERC:n ilmoituksen yksipuolista näkemystä alueparlamenttivaalien maaliskuisesta ajankohdasta, jota hänen mukaansa ei ole vielä sovittu. Mas kutsui Junquerasin sekä kansalaisjärjestöjen johtajat neuvottelemaan uusista käänteistä. Vaalien tyyppi listojen suhteen on siis käytännössä selvillä mutta pieni poliittinen kädenvääntö täytyy vielä käydä ajankohdasta. Mas haluaa että vaalien sopu julkaistaan neuvottelujen tuloksena eikä yksipuolisten esitys-vastaus julkilausumien myötä.

Joka tapauksessa tämä sopu tekee erittäin todennäköiseksi sen että Kataloniassa järjestetään ”de-facto itsenäistymiskansanäänestyksenä” toimivat ennenaikaiset alueparlamenttivaalit maaliskuussa 2015. Asia tosin varmistuu lopullisesti vasta kun neuvottelujen toinenkin osa saatetaan loppuun eli ”itsenäistymishallituksen” muodostamisen (siinä tapauksessa että itsenäistymistä kannattavat ehdokaslistat voittavat ehdottoman enemmistön alueparlamenttiin) sekä siirtymäkauden kohti itsenäistymistä pääperiaatteet (Espanjan kanssa neuvottelun ja kansainvälisen tunnustuksen ohella valtion rakennelmien luominen on tässä oleellista; sisältää sellaisia asioita kuin perustuslaki, verovirasto, sosiaaliturva, vaalikomissio, energiapolitiikka, liikenneyhteydet mm. junat sekä keskuspankki – näitä ei siis ryhdytä nyt päättämään vaan lähinnä sovitaan eräänlainen tiekartta siirtymäkauden tavoitteista ja kestosta) on sovittu CDC:n, ERC:n, kansalaisjärjestöjen sekä ehkä myös CUP:n kanssa.

Näiden viimeisten neuvottelujen jälkeen – ehkä jo ensi viikolla, viimeistään sitä seuraavalla – Artur Mas todennäköisesti määrää ennenaikaiset aluevaalit ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoy repii pelihousunsa. Ellei sitten jotain mene täysin pieleen. Se on kuitenkin nyt tämän päivän jälkeen epätodennäköistä – siitäkin huolimatta että Mas ei kokonaan pitänyt ERC:n julkilausumasta. Monet itsenäistymismielisetkään katalaanit eivät viime viikkoina ole uskoneet Masin ja Junquerasin sovun mahdollisuuksiin ja silti se sieltä tuli – kiitos eräiden oleellisten myönnytysten sekä erityisesti kansalaisjärjestöjen kompromissiehdotuksen.

Eilinen blogini aiheesta.

Laajempi analyysi luvassa kunhan ennenaikaisten vaalien järjestäminen varmistuu.

Myöhempi kommentti:

Vaikka yli kuukauden neuvottelujen jälkeen ensimmäistä kertaa eilen saatiin aikaan sopu vaalien tyypistä listojen suhteen (erilliset listat, kansalaisjärjestöt vain Masin listassa), Artur Mas ei ollut tyytyväinen ERC:n ilmoitukseen kahdesta syystä.

Toinen on se että ERC sanoi myös ottavansa puolueen ulkopuolisia ”riippumattonia” edustajia listaansa. Tänään ERC kuitenkin vakuutti että kyseiset henkilät olisivat ”läheltä puoluetta”, eivät uhkaisi Masin listan kansalaisjärjestöjä ja että kyseinen detalji ei missään nimessä ole uhkana sovun syntymiselle.

Toinen syy oli se että ERC esitti sovun ehdokaslistojen tyypistä olevan sopu myös vaalien ajankohdasta. Näin ei kuitenkaan ollut vaan huomenna/alkuviikosta tavataan uudestaan ja neuvotellaan vaalien ajankohdasta (jonka ERC, kansalaisjärjestöt sekä myös CUP haluavat maaliskuulle 2015) ennen kuin käydään vaalien jälkeisen tiekartan kimppuun. Tämä ei tarkoita automaattisesti sitä että Mas ei halua vaaleja maaliskuulle (hän on sanonut monesti olevansa valmis määräämään ne välittömästi jos vain sopu syntyy) vaan enemmänkin sitä että Mas on tyytymätön siihen että ennenaikaisten vaalien ajankohtaa tiedotetaan sopuna liian aikaisesti ja jonkun muun toimesta kuin hänen (onhan hän ainoa joka voi ne määrätä).

Tämä ei ole uutta ja tällainen yksipuolisten tiedonantojen, reaktioiden sekä vastaavien tiedonantojen toiminta on ollut – valitettavasti – tyypillistä näille neuvotteluille. Mistään neuvottelujen tilanteesta/etenemisestä ei muistaakseni ole tiedotettu yhteisesti vaan kaikki on tehty yksipuolisesti ja toisella osapuolella (tai kolmannella joka on kansalaisjärjestöt) on ollut aina jotain huomautettavaa asiasta. Toisaalta on huomioitavaa että asia mistä ollaan neuvoteltu on varsin ainutlaatuinen, eikä helppo: itsenäistymiskansanäänestyksenä toimivat ennenaikaiset alueparlamenttivaalit, puolueiden ehdokaslistojen tyyppi sekä vaalien jälkeinen tiekartta kohti itsenäistymistä.

Kun Mas ilmoitti hyväksyvänsä erillisten listojen kompromissiehdotuksen 5.1., ERC:n ensireaktio oli negatiivinen. Kun ERC ilmoitti hyväksyvänsä tämän 9.1., Masin ensireaktio oli negatiivinen. Silti eteenpäin ollaan menty.

Eilisen merkitys oli siis siinä että ehdokaslistojen tyyppi on nyt pääasiassa ratkaistu ja neuvottelu siirtyy vaalien ajankohtaan (täytyy siis odottaa vielä viikko ennenkuin voi varmasti sanoa onko vaalit maaliskuussa vai ei) sekä vaalien jälkeiseen tiekarttaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s