Aluepresidentti Mas kertoo Katalonian ennenaikaisista aluevaaleista torstaina

Ylihuomenna se sitten selviää. Kataloniassa on historialliset hetket käsillä.

Aluehallituksen johtaja Artur Mas pitää torstaina tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoo ennenaikaisista vaaleista käytyjen neuvottelujen lopullisen tuloksen. Huomenna on vielä edessä tapaaminen Masin, ERC:n johtajan Junquerasin sekä Forcadellin, Casalsin ja Abadalin (kansalaisjärjestöjen johtajat) kesken.

Mas sanoi tänään että kaikki edellytykset Katalonian itsenäistymisliikkeen kannalta parhaalle mahdolliselle lopputulokselle ovat olemassa ja että hän myös kertoo ns. itsenäisen valtion rakennelmien (verovirasto, keskuspankki, sosiaaliturva yms.) siirtymäkaudella luomisesta käytyjen neuvottelujen etenemisestä. Mas sanoi myös Katalonian aluehallituksen haluavan näyttää sopimisen kulttuurin esimerkkiä ja katuvansa viime aikojen vastakkainasettelua Junquerasin kanssa.

Kolme vaihtoehtoa torstaille:
1) Mas ilmoittaa että ”de-facto itsenäistymiskansanäänestyksenä” toimivat ennenaikaiset alueparlamenttivaalit järjestetään maaliskuun loppupuolella 2015 (jonkinlainen ”jos” esim. liittyen siirtymäkausineuvotteluihin saattaa tähän vielä sisältyä mutta se ei saa olla kovin suuri ”jos” – varsinainen alueparlamentin hajottaminen ei tapahdu vielä torstaina mutta melko pian sen jälkeen) kompromissiehdotuksen (erilliset kolme [Masin lista, ERC, CUP] itsenäistymistä kannattavaa ehdokaslistaa, mutta kansalaisjärjestöt ainoastaan Masin ns. laajassa listassa mukana) pohjalta
2) Sopu syntyi mutta vaalit vasta syyskuussa 2015 (hyvin epätodennäköinen sillä ERC ja kansalaisjärjestöt eivät tällaista helpolla hyväksy –> vaihtoehto 3)
3) Sopua ennenaikaisista vaaleista ei ole syntynyt –> ERC:n tuki CiU:n vähemmistöhallituksen budjetilta pois –> poliittinen kriisi –> ennenaikaiset vaalit tai CiU:n ja sosialistien hallitus ja itsenäistymishankkeen sivuuttaminen joksikin aikaa

Artur Masia ja Katalonian politiikkaa useamman vuoden seuranneena uskon hänen tekevänsä kaikkensa välttääkseen nykyisessä Katalonian ilmapiirissä (turhautuminen poliitikkojen kyvyttömyyteen sopia ennenaikaisista vaaleista sillä päätöstä ja sopua vaaleista odotettiin huomattavasti nopeammin 9. marraskuuta järjestetyn itsenäistymisäänestyksen jälkeen) käytännössä poliittisen itsemurhan (minkä tahansa muun kuin ensimmäisen vaihtoehdon julkistaminen) – tekemisen. Joulukuussa oli vaihe jolloin ennenaikaisten vaalien kariutuminen olisi osunut Junquerasin nilkkaan, nyt se osuisi selkeästi Masin nilkkaan.

Viime viikolla arvioin Katalonian päätyvän ennenaikaisiin itsenäistymisaluevaaleihin 60 % todennäköisyydellä – se näyttää edelleen vähintään yhtä todennäköisemmältä. Torstaina asiaan saadaan varmistus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s